brugverlhfdoud

 

 

 

Graanrepubliek1

 

hotelconcordia001

item1

item3a1

KMF89border1

m3

 

 

 

m5

 

m7

m11

m13

m17

m21

Stoom & trein

Open Monument

(...) Het aanleggen van de spoorlijn vanaf Harlingen naar Nieuwe Schans dient in een ruim historisch kader te worden geplaatst. Er bestond al lang een rijke traditie van handel in het noorden van Nederland tussen de belangrijke Hanze steden waaronder Groningen, Bremen, Hamburg en Rostock en verder naar Scandinaviƫ. Vroeger ging het vervoer van goederen en personen via zee, kanaal, postkoets en trekvaart over lange afstanden richting noordelijk en oostelijk Europa, dat dagen zo geen weken in beslag nam.

Het grensdorp Nieuwe Schans heeft vanaf de stichting in 1628 een belangrijke rol in het verkeer over water en per weg gespeeld. De mogelijkheid van verkeer via een spoorlijn bood grote mogelijkheden omdat het vervoer per trein over een gegeven afstand immers vier keer sneller ging (...)

IMG_5439

IMG_5439

IMG_5439

IMG_5439

Op Open Monumentendag organiseert de Stichting Bruisend Bad Nieuweschans in sommige jaren een activiteit rondom stoom en treinen. De manifestatie vindt dan plaats in en om de voormalige locomotievenloods in Bad Nieuweschans, het perfecte decor.

In 2011 stond Open Monumentendag in het teken van "Oud gebouw, nieuw gebruik". Treinreizigers konden langs de spoorlijn Groningen-Bad Nieuweschans verschillende (voormalige) spoorweggebouwen bezoeken.

jubileumbijderemise10011

locloodsmetblikopdeoudezijl001

nieuweschanslocomotiefloods2